פדיון נפש, שמקורו במילה “פדיה”, פירושו להסיר או לבטל גזירה רעה.
לכן, אם חלילה נגזר על אדם דבר שאינו רצוי, הרי שבאמצעות הפדיון ניתן להפוך את הגזרה ולשנותה לטובה!
בכל הדורות, גדולי המקובלים המליצו על פדיון נפש כדרך בדוקה לביטול גזרות קשות והמתקת הדינים.
הרמב”ן, הרש”ש הקדוש, החיד”א, רבי חיים פלאג’י ורבים נוספים הזכירו את סגולת הפדיון בתור הגנה רוחנית והמשכת שפע וברכה.
בספר “שערי רחמים” מובא:
“פדיון נפש המקובל מאליהו הנביא זכור לטוב.”
ובספר “שמן ששון” נכתב בפירוש:
“העושה פדיון נפש, בוודאי ישלים שנתו.”
ישנם שינויים בנוסחאות הפדיון ובאופן עשייתו בין רבותינו המקובלים. הפדיון העיקרי הוא של הרש”ש הקדוש שזה ע”פ דרכו של רבינו הארי ז”ל ומהרח”ו. אמנם נכון לעשות את כל סוגי הפדיונות, בכדי שיועיל הפדיון לפי כל השיטות.
כתב מרן הרש”ש זלה”ה שצריך הפדיון להיעשות מ- 160 פרוטות מכסף טהור. ש- 160 ו”כסף” עולה בגימטרייא “צלם”. והרב הפודה כותב צירופים של שמות הקודש שעולים כמניין “צלם”, ועל ידי כן נתקן ה”צלם” החופף על האדם שבעבורו נעשה הפדיון. וכתב הגאון חיד”א בספרו עבודת הקודש ש- 160 עולה בגימטרייא “עץ” מבחינת שהאדם הוא עץ השדה.
כידוע שזכות מצוות הצדקה שנעשית ע”י 160 הפרוטות, מגינה ומצילה, ועל ידי כך יש את הזכות, שפדיון הנפש פועל את פעולתו, לכן היה מן הראוי, ליתן סך 160 ש”ח שהיא המטבע המצויה בימינו, אבל מחמת שרבים מעוניינים לערוך פדיון נפש לכל בני ביתם, ותכבד עליהם ההוצאה, על-כן ניתן לפדות ב 72 ₪ בלבד לכל שם ולשני הפדיונות, הכוללים יותר ממאה ושישים פרוטות, ויוצאים בזה ידי חובת מצוות הצדקה, ופדיון נפש.
סח הגאון רבי בן ציון מוצפי שליט"א בן הגאון הקדוש ר' סלמן מוצפי זיע"א, שהיה עורך בכל שנה פדיון נפש ואף היה נותן לאחד מחכמי המקובלים שיערוך בעבורו פדיון נפש ע"פ כוונות הרש"ש.
השנה היחידה שלא הסתייע מילתא שיערכו בעבור מו"ר אבי פדיון נפש, היא הייתה השנה האחרונה לחייו... וזה בדיוק כמו שכתבו רבותינו שהעושה פדיון מובטח לו שישלים שנתו.